Städa badrummet utan kemikalier

Oavsett om man gillar det eller inte så är ju städning något som behöver göras då och då. Framförallt i badrummet där det förekommer bakterier är det ju viktigt att ibland göra en ordentlig rengöring. Då plockar många av oss fram starka rengöringsprodukter med mycket kemikalier som påverkar både vår hälsa och vår miljö. Men faktum är att man faktiskt varken behöver använda kemikalier eller starka rengöringsprodukter för att ta död på bakterierna och få ett rent och väldoftande badrum. Det finns betydligt mer miljövänliga alternativ och de mesta har du redan hemma.

Kalkavlagringar

Dela en citron på mitten och gnugga sedan med citronen på kalkavlagringarna. Låt verka i 10 minuter och skölj eller torka sedan av med fuktig trasa.

Rengöra toaletten

Pudra bikarbonat på insidan av toaletten och låt verka i 15 minuter. Späd sedan ut 1 dl äppelcidervinäger i en liter varmt vatten och häll ner i toalettstolen. Borsta därefter som vanligt med toalettborsten och spola. Vill du jobba mer förebyggande och därmed inte behöva rengöra toaletten lika ofta kan du blanda ut lite ättika med vatten i en sprayflaska. Varje kväll innan du går och lägger dig sprayar du i toaletten och låter det verka under natten.

Rengöra handfatet och badkaret

Fukta först med vatten och strö därefter på bikarbonat. Låt verka i några minuter och rengör sedan med en svamp eller trasa. Skölj bort med vatten. En gammal tandborste är perfekt att använda för de ställen där det är svårt att komma åt! Ett alternativ till bikarbonat är annars att endast använda såpa och vatten.

Stopp i avloppet

Blanda kokande vatten med 2 msk bakpulver och 1/2 dl äppelcidervinäger, spola ner i avloppet. Är det mycket stopp kan detta behöva upprepas ytterligare en gång.

Men doften då?

Vill du att det ska lukta fräscht och nystädat behöver man inte ta till syntetiska parfymer. Det finns många fina eteriska oljor att köpa med naturliga fräscha dofter.

Gammal toalettstol med bruna avlagringar?

Häll ner ättika i toalettstolen på kvällen innan du går och lägger dig och låt verka under natten. På morgonen borstar du med toalettborsten som vanligt och spolar.

Att rengöra badrummet miljövänligt är både enkelt och roligt, och kräver alltså inga dyra rengöringsprodukter. Det finns ju även en uppsjö av naturliga och ekologiska rengöringsprodukter att köpa, men om du inte har tillgång till detta räcker det alltså att besöka din lokala matbutik för att hitta det du behöver.

Här finns det mer intressant läsning om miljövänliga rengöringsprodukter och hur du städar utan kemikalier.

För dig som ska flytta är det ju viktigt att rengöra badrummet ordentligt innan du lämnar ditt gamla boende. Har du fullt upp med att flyttstäda kan flyttfirma göteborg hjälpa dig med flytten.

Leave a Reply