Så tar du enklast bort blåbärsfläckar

Så tar du enklast bort blåbärsfläckar

Blåbär är en välkänd fiende för alla som brottas med fläckar på kläder och andra textilier. Småbarnsföräldrar vet hur svårt det är att få bort blåbär när barnen spillt sylt eller bär på kläderna – och den som får en blåbärsfläck på soffan brukar kunna se framemot några timmars hårt arbete. Vissa menar till och med att en blåbärsfläck kan vara permanent och leda till förstörda kläder. Det finns dock sätt att få bort fläckarna från oönskade ställen – oavsett om det är mattan, den nya skjortan eller fåtöljklädseln. Med hjälp av några enkla tips kan fläckarna försvinna och du slipper slänga textilierna i fråga.

Woman's hands holding blueberries

Ett tips av husmorskaraktär som har fungerat för många människor i kampen mot blåbärsfläckarna involverar varken kemikalier eller starka produkter. Istället är det helt vanligt vatten som gäller. Det går dock inte bara att hälla på vanligt kallt kranvatten och hoppas att det ska lösa problemet eftersom det riskerar att smeta ut fläcken ytterligare. Tricket är att värma upp vattnet så mycket det går och därefter lägga tyget i blöt i några minuter. Det betyder rent praktiskt att tyget måste befinna sig i det kokande vattnet i åtminstone några minuter för att fläcken ska försvinna. Om du har tur och har tillräckligt med tålamod är tyget som nytt igen när du plockar upp det ur vattnet igen.

Ett annat sätt är att applicera ättika på problemområdet. Ättika är ett ämne som har välkända effekter i en rad olika husmorstips. Det sägs bland annat kunna hjälpa mot både rökdoft och insekter. Vissa menar att det fungerar utmärkt att hälla ättika i lagom mängd på blåbärsfläcken och därefter se den lösas upp. För att få tillbaka kläderna eller sofftyget i ursprungligt skick igen behöver du bara ge dem en vanlig maskin- eller handtvätt och se hur de fräschas upp. Det slutliga resultatet kan variera beroende på metod och typ av tyg, men normalt bör dina kläder vara i betydligt bättre skick än när du påbörjade processen.

När du behandlar blåbärsfläckar är det också viktigt att veta vad du inte bör använda. Det kan vara frestande att plocka fram olika typer av frätande syror, men då riskerar du att förstöra tyget.

Leave a Reply