Miljövänliga rengöringsprodukter

Många av våra vanligaste rengöringsmedel innehåller starka kemikalier som kan ha en negativ miljöpåverkan. Helt i onödan eftersom det finns miljövänliga alternativ som gör lika rent och dessutom är mindre allergiframkallande och bättre för din hud. Vissa av våra vanliga rengöringsprodukter är miljövänligare än andra. Såpa gjord på tallolja utan parfymtillsatser är ett bra exempel på en naturlig rengöringsprodukt. Grönsåpa är dessutom ett så kallat allrengöringsmedel vilket innebär att du kan använda produkten till all normal rengöring. Du kan även använda såpa istället för flytande tvättmedel när du tvättar kläder.

Lika rent med miljövänliga produkter

1200px-Tvätterimuseum_2012fDu som vill städa utan kemikalier kan ofta få till ett bra resultat genom att blanda sådant du har hemma i skafferiet. Vinäger och bikarbonat är två billiga produkter som, var för sig eller tillsammans, kan användas vid normal städning men även för lite tuffare uppdrag som neutralisering av svamp och mögel i fuktiga miljöer. Det finns många tillverkare av tvål och andra rengöringsmedel som satsar på ekologisk hållbarhet genom hela produktionen. Om du inte vill mixtra med det du har i skafferiet kan du alltså hitta många miljövänliga produkter i handeln. Är en produkt miljövänlig så framgår det i regel av förpackningen eftersom det blivit ett starkt försäljningsargument. Du kan även leta efter miljöcertifieringar om du vill vara säker. Att en produkt är miljövänlig innebär bland annat att den är biologiskt nedbrytbar och inte skadar växter eller djur. Det kan också betyda att produkten är framtagen på ett sätt som inte slösat med naturresurser.

Tips om du vill städa miljövänligt

Exempel på miljövänliga rengöringstips som vi redan nämnt är att använda såpa till tvätt av textilier och att leta efter miljövänliga produkter i handeln. Titta efter märkningen: Bra Miljöval, så får du en produkt som tillverkats med så liten miljöpåverkan som möjligt. Du kan även fortsätta att använda råvaror som vi kanske inte förknippar med städning, normalt. Olivolja är utmärkt om du vill ha en skinande blank diskbänk och även ganska bra på trä – även om det torkar långsamt. Specialprodukterna du hittar i fackhandeln är ofta, särskilt när det gäller trävård, mycket dyra och bara lite bättre än olivolja och annat du har i skafferiet. Allt som är surt kan användas, t.ex. för att lösa kalkavlagringar. Citron räcker långt men ibland kan du behöva använda ättiksprit som fungerar som ett riktigt starkt rengöringsmedel. En skvätt T-röd i ljummet vatten är bra som fönsterputs. Tänk även på att källsortera om du vill städa miljövänligt. Försäkra dig om att dina okonventionella medel inte skadar de ytor du tänkt rengöra. Såpa är t.ex. inte bra på linoleum.

Leave a Reply