Ta bort urinlukt

Det finns onekligen otrevliga lukter. Det finns även lukter som sätter sig fast och tycks vägra att försvinna hur man än gör. En av dessa är urinlukt. Denna odör kan man bland annat råka ut för om man har en katt som inte hittar till kattlådan eller om det skett olyckor i form av sängvätning. Många vittnar också om att de har råkat ut för denna envisa lukt i badrummet. Där kan den ha satt sig runt toaletten och på golv. Men misströsta inte, det finns knep som tar hand om problemet. Här följer några tips för kattägare och andra som förtvivlat försöker få bort denna otrevliga lukt. Läs vidare för knep som ser till att ditt hem doftar fräscht.

Olika metoder för olika material

Beroende på vilket material du vill rengöra finns det olika metoder för att få bort urinlukt. Kiss från hankatter är bland det värsta att ha att göra med. Det finns människor som fått hela uppsättningar av utemöbler, dynor och till och med markiser förstörda av kringspringande hankatter som märkt revir. När detta händer kan man välja mellan att rengöra eller köpa nytt. köp markiser i Stockholm där utbudet är stort om de luktar illa eller välj att rengöra dem. Om du fått kattkiss på något som inte går att slänga in i maskinen gäller det att först torka bort överflödigt urin. Tvätta sedan fläcken så noga du kan med handtvättmedel och vatten. När detta har torkat blandar du ättika och vatten i en sprayflaska och sprayar på fläcken. Upprepa sedan några gånger och låt torka. Efter detta är lukten borta. En till fördel med ättika är att katten inte gillar doften och undviker att kissa där igen.

Bara några få produkter behövs för att slippa urinlukt

Det är ju tyvärr inte bara katter som råkar göra små misstag ibland. Du kan dock använda exakt samma knep som nämns ovan om du fått urinlukt på till exempel bäddmadrassen. Ättika är generellt bra för att få bort urinlukt från kläder och textil. Om det går att tvätta textilen i maskin så kan du med fördel hälla med en halv deciliter ättika under tvättprogrammet. Om det istället är hårda ytor, till exempel toagolvet, som du vill få bort lukten från, är det bra att använda ett djuprengörande och desinfekterande rengöringsmedel. Var också noga med att kontrollera eventuella glipor, till exempel där toastolen möter golvet. Om lukten ändå finns kvar så kan du spraya med ättika. Att pudra bakpulver över ytan och låta ligga ett tag fungerar också. Dammsug sedan bara upp bakpulvret. Hoppas du nu har fått några goda råd som gör att du slipper otäcka odörer i framtiden och istället kan njuta av ett väldoftande hem.

Leave a Reply