Fläckar från målarfärg

Det är roligt att måla, vare sig det handlar om att måla med barnen på ett pappersark eller att måla om ett rum och se den stora förändringen när man äntligen stryker på den färg som man vill ha. Nackdelen är dock att färg tenderar att också hamna på andra saker än pappret eller väggen, vilket kan leda till fläckar som är mer eller mindre svåra att få bort. Här kommer några tips på hur man bäst hanterar färgfläckar.

Om målarfärgen är vattenbaserad, vilket ju ofta är fallet när barnen målar, är katastrofen inte så stor. Vattenbaserad färg är ju som bekant även löslig i vatten, varför sådana fläckar är långtifrån omöjliga att få bort. Man bör dock inte luta sig tillbaka för den sakens skull, utan försöka få bort så mycket som möjligt av färgen medan fläcken fortfarande är våt. Om man därefter kör kläderna i tvättmaskinen direkt bör man inte ha några problem. Om fläcken skulle hamna på en stoppad möbel kan man helt enkelt badda på fläcken med en svamp, varmt vatten och tvättmedel. Sedan sköljer man med rent vatten och klappar torrt med papper.1280px-Rozlitá_oranžová_barva

Om fläcken däremot kommer från oljebaserad målarfärg har man ett större problem, eftersom sådana fläckar ofta inte går att få bort helt, oavsett vad man gör. Dessutom kan behandlingen för att få bort fläcken skada färgen på själva plagget. Det man kan göra är att skrapa bort så mycket av färgen som det går, och sedan badda på området med lacknafta. Därefter får man köra plagget i tvättmaskinen som vanligt och hoppas på det bästa.

Det bästa när man målar en vägg eller något annat som riskerar att stänka är med andra ord att ha på sig kläder som man inte är så rädd om, och som man i värsta fall kan slänga om man skulle få en fläck som inte går bort. Ett annat alternativ är att leja bort måleriarbetet till någon som är van att få fläckar från målarfärg på sig, och som både har rejäla arbetskläder och vet hur hen ska hantera fläckarna, det vill säga en professionell målare. Du hittar en kompetent målare i Stockholm på Vimalar.se.

Leave a Reply