Få bort rödvinsfläckar

Rödvinsfläckar är sannolikt mångas värsta mardröm, särskilt på sommaren när man ofta bär vitt – inte bara till vardags, utan på de många bröllop som sker sommartid, då det också dricks mycket rödvin. På sommaren vistas man dessutom mer utomhus än annars, där risken att det sker en spillolycka är större än annars. Om det värsta skulle hända, och man spiller rödvin på sina vita byxor eller – Gud förbjude – på brudklänningen, behöver man dock inte tappa hoppet, då det går att få bort även rödvinsfläckar från vita kläder.

Det gäller dock att man inte får panik, utan håller huvudet kallt och agerar snabbt. Det bästa man kan göra direkt när man får fläcken är att hälla rikligt med salt på den. Saltet suger upp vätskan, och förhindrar fläcken från att sprida sig. När saltet har sugit upp så mycket vätska det kan, ska man doppa fläcken i vatten, och därefter upprepa processen tills man har fått bort så mycket av fläcken som möjligt. Om man inte har salt tillgängligt på bordet eller i närheten kan man också använda mineralvatten. I så fall ska man låta fläcken ligga och dra i vattnet i ungefär 20 minuter.wine-1543170_960_720

Innan man tvättar plagget i tvättmaskinen bör man också förbehandla fläcken med diskmedel, genom att helt enkelt gnugga in diskmedlet ordentligt på fläcken. Sedan kan man köra plagget i en tvättmaskin som vanligt, och fläcken bör vara borta när man tar ut det igen.

Förloppen som beskrivs ovan är dock idealfallet – det är inte alltid man kan få tag i alla dessa saker tillräckligt snabbt för att kunna behandla fläcken i tid. På de flesta tillställningar där det dricks rödvin finns det dock oftast även vitt vin, och vitt vin kan fungera på färska fläckar av rödvin. Vitt vin är ju detsamma som rödvin utan pigment, och genom att hälla generöst med vitt vin på en färsk fläck av rödvin kan man späda ut fläcken, tills den inte syns längre.

När det gäller det vin som eventuellt har spillts på en själv finns det betydligt enklare och mer behagliga sätt att bli av med det. Man kan till exempel ta ett bad i ett Poolteam spabadkar Plug n Play Alice, och förena nytta med nöje: ett skönt dopp i ett spabadkar, samtidigt som man tvättar rent eventuella fläckar.

Leave a Reply